Her er de 11 spillere, der er blevet købt og solgt med størst profit. Listen omfatter ikke spillere, der er blevet hentet på en fri transfer.
FC Barcelona har hentet flere store navne til klubben gennem årene. Men det er ikke dem alle, der ud fra et sportsligt eller økonomisk synspunkt har været en succes for den catalanske klub.
Herunder finder du en liste over de 11 mest profitable spillersalg nogensinde. Listen toppes af tre spillere, der alle har været på kontrakt i Barcelona. Det er dog ikke dem alle, som Barcelona har tjent penge på.
11) Antony - 585 millioner kroner
Ajax betalte en oprindelig sum svarende til 115 millioner kroner for Antony, da de købte ham fra Sao Paulo i 2020. I 2022 indgik de en aftale med Manchester United, som lød på en garanteret sum på 700 millioner kroner.
Aftalen omfatter også 115 millioner kroner i bonusser, men de bliver sandsynligvis ikke udløst. Medmindre det at 'vinde FA Cup fra bænken' på en eller anden måde var 40 millioner kroner værd.
Der er stadig stor tvivl om, hvorvidt Antony er bare tæt på at være 700 millioner kroner værd. Hans præstationer i United-trøjen svinger fra det sublime til det latterlige, hvorfor han har fået stor kritik.
10) Cristiano Ronaldo - 590 millioner kroner
Få havde hørt om den dengang 17-årige portugiser, da han kom til United for 105 millioner kroner - halvdelen af det, de fik fra salget af David Beckham - i 2003. Men seks år i United gjorde Ronaldo til en af verdens bedste spillere.
Da Ronaldo tydeligt havde gjort det klart, at han ønskede at skifte til Real Madrid, kom aftalen ikke som nogen overraskelse.
Mere overraskende var det, hvor tilbageholdende United var med at geninvestere de 700 millioner kroner Sir Alex Fergusons fire indkøb den sommer, han solgte Ronaldo.
9) Harry Maguire - 590 millioner kroner
At forvandle en forsvarsspiller købt for 100 millioner kroner til en midterforsvarer, der på to år blev solgt for 590 millioner kroner, var noget af et trick for Leicester.
Det samme har de gjort imponerende med en række andre spillere. Det omfatter store navne som N'Golo Kante, Ben Chilwell, Danny Drinkwater, Riyad Mahrez og en række andre.
Manchester United var oprindeligt glade for deres handel, men i 2024 ville de sandsynligvis være klar til at sælge Maguire for 260 millioner kroner, da han er raslet ned i hierarkiet under Erik ten Hag.
8) Gareth Bale - 650 millioner kroner
Den walisiske stjerne forvandlede sig selv fra en spiller på kanten af et lejeophold til Championship til verdens dyreste spiller nogensinde i 2013, da Real Madrid gik med til at betale 740 millioner kroner for at hente ham i Tottenham.
Men den status gav ham ikke meget beskyttelse på Santiago Bernabeu, hvor Bale konstant blev kritiseret af fansene, indtil han endelig forlod klubben med en hel række medaljer.
7) Moises Caicedo - 660 millioner kroner
Brighton betalte kun 34 millioner kroner for den ecuadorianske landsholdsspiller, som de solgte til Chelsea for 870 millioner kroner blot to år senere.
Independiente del Valle var dog kloge nok til at sikre sig en videresalgsklausul på 20 procen t, hvilket betyder, at Brighton ikke fik hele profitten.
Chelsea kan ende med at betale 1 milliard kroner (og dermed give Brighton en profit på over 780 millioner kroner), hvis alle bonuser bliver udløst, men Caicedo og Chelsea skal begge opnå mere.
6) Antoine Griezmann - 730 millioner kroner
Atletico Madrid insisterede på, at de fortjente mere end de 930 millioner kroner, de blev betalt af Barcelona, da de catalanske giganter udløste hans frikøbsklausul.
Det repræsenterede stadig en enorm profit, som knap nok blev påvirket, da Barcelona solgte ham tilbage til klubben kun fire år senere.
Griezmann fandt sig aldrig rigtig til rette i Barcelona under forskellige trænere, men fortsatte med at imponere i den franske landsholdstrøje, hvor han vandt en VM-titel og nåede en anden finale.
5) Eden Hazard - 760 millioner kroner
Den tidligere Real Madrid-spiller blev sendt af sted af Chelsea med deres varmeste ønsker. Det var dog ikke kun på grund af den enorme sum, de tjente på deres stjernespiller, som blev købt i Lille for 280 millioner kroner i 2012.
Vi ved stadig ikke med sikkerhed, hvad Reals endelige regning løb op i, da der blev udbetalt store bonusser ud over de garanterede 780 millioner kroner.
Men da Hazards tidligere klub Tubize gik i retten for at kræve deres andel, som de vurderede til omkring 6,1 millioner kroner, fremviste de dokumenter, der antydede, at Real havde accepteret at betale hele 1,25 milliarder kroner.
4) Enzo Fernandez - 860 millioner kroner
Som med de fleste af disse handler er de endelige summer lidt uklare på grund af bonusser og videresalgsklausuler. Hvad der dog står klar er, at Benfica betalte River Plate 76 millioner kroner for den argentinske midtbanespiller i juli 2022.
Han spillede og vandt en VM-titel i december 2022, og så betalte Chelsea over 870 millioner kroner for hans underskrift i januar. Her er det svært at komme udenom, at de har sikret sig en stor profit.
3) Ousmane Dembele - 1,07 milliarder kroner
Dortmund har udviklet sig til en pengemaskine i de seneste år, hvor de har tjent store summer på spillere som Pierre-Emerick Aubameyang, Christian Pulisic og Jadon Sancho. Men ingen af dem har givet så stor eller hurtig en profit som salget af Dembele til Barcelona.
Barca kunne ikke påberåbe sig fattigdom efter salget af
Neymar i 2017, så Dortmund kørte en hård forhandling om Dembele, som kun havde været i klubben i et år. Året inden havde de hentet ham i Rennes for omkring cirka 100 millioner kroner.
Dortmund fik indledningsvis 840 millioner kroner, men en række bonusser pressede prisen op til 1,18 milliarder kroner. Dog gik en betydelig del af den profit til Rennes, som tjente omkring 300 millioner kroner på en 25% videresalgsklausul.
2) Neymar - 1,12 milliarder kroner
PSG burde ikke have været overrasket over, at Neymar ønskede at forlade dem. Han var lige så desperat efter at slippe væk fra Barcelona i 2017, da PSG måtte betale over 1,7 milliarder kroner for at frigøre brasilianeren fra hans kontrakt.
Det skete fire år efter, at Barcelona havde vundet kampen om at hente Neymar fra Santos. Barca hævdede, at aftalen kostede omkring 420 millioner kroner, men det kostede også Sandro Rosell hans job.
Rosells efterfølger afslørede, at den fulde sum lød på mere end 610 millioner kroner, herunder en betaling på 305 millioner kroner til Neymars far. Men i det mindste fik Barcelona deres penge tilbage og mere til.
1) Philippe Coutinho - 1,18 milliarder kroner Rafa Benitez' anbefaling overbeviste angiveligt Liverpool om at betale Inter Milan 75 millioner kroner for den brasilianske playmaker i januar 2013. Det er en af mange grunde til, at Liverpool bør være taknemmelige over for Benitez.
Liverpool ønskede virkelig ikke at sælge den dengang fantastiske Coutinho. Derfor sørgede de også for, at både spilleren og Barcelona skulle arbejde hårdt for deres forening. Aftalen blev indgået i januar 2018, hvor Barca gik med til at betale hele 1,23 milliarder kroner.
Det er rimeligt at sige, at den spanske klub ikke fik lige så meget ud af aftalen som Liverpool, der købte Virgil van Dijk og stadig havde masser af penge tilbage til at foretage andre indkøb.