Derfor forlod Lionel Messi FC Barcelona efter 21 år

Nyheder
onsdag, 07 august 2024 kl. 13:11
lionel messi 2
Lionel Messi forlod FC Barcelona i 2021, efter at have tilbragt hele sin professionelle karriere i den catalanske klub.
Der er ingen tvivl om, at Lionel Messi er den største FC Barcelona-spiller nogensinde. Argentineren tilbragte over to årtier i klubben, og udviklede sig til at være et globalt ikon undervejs.
Han opnåede stort set alt, hvad han kunne i sin tid i den catalanske klub. Derfor vil det være svært at finde nogen, der har skabt et lige så imponerende eftermæle i én klub.
I en periode virkede det som om, at Messi var bestemt til at tilbringe hele sin karriere i Barcelona og trække sig tilbage uden nogensinde at have spillet for en anden klub.
Han var Barcelona-mand gennem tykt og tyndt, og tanken om, at skulle iføre sig en anden trøje var absurd. Men det utænkelige skete, og han forlod klubben i 2021 for at tilslutte sig Paris Saint-Germain.
I dag spiller han i USA for Inter Miami. Dog vil han altid være mest kendt for sin tid i Barcelona, og billederne af hans følelsesladede afsked er noget, som de fleste husker. Men hvorfor forlod han klubben efter en så glorværdig karriere?
Det hele handlede om penge
Efter en imponerende karriere på 21 år i Barcelona, hvor Messi gik fra at være et spændende ungt talent til et globalt fænomen og måske den største spiller i fodboldens historie, var hans afgang et resultat af økonomiske problemer.
I slutningen af 2010'erne blev Barcelona ramt af alvorlige økonomiske vanskeligheder, og de kunne simpelthen ikke tilbyde Messi en ny kontrakt, da hans eksisterende udløb.
Problemerne begyndte dog lidt tidligere. Messi blev utilfreds med situationen på Camp Nou, da præstationerne gik den forkerte vej, mens han stadig var på toppen af sine evner.
I 2020 forsøgte han at forlade klubben til fordel for Manchester City ved at aktivere en klausul i sin kontrakt, der tillod ham at forlade klubben på en fri transfer, hvis han ønskede det.
Klubben hævdede dog, at han havde overskredet fristen for den klausul og nægtede at lade ham forlade klubben. Muligheden for at tage sagen i retten var der, men den nu 37-årige Messi værdsatte klubben for meget til nogensinde at gøre det.
"Jeg ville aldrig gå i retten mod Barcelona. Jeg fortalte klubben, at jeg ønskede at forlade dem. Jeg havde sagt det hele året," sagde han i et interview ifølge GiveMeSport.
I stedet blev han hos holdet i endnu en sæson. Da hans kontrakt udløb i 2021, var den generelle forventning, at han ville skrive under på en ny aftale og blive i Catalonien.
Det skete dog ikke, og da han fandt ud af, at klubben ikke engang kunne tilbyde ham en ny aftale, havde Messi ikke mange valg. Han forlod holdet og skrev hurtigt under på en kontrakt med PSG.
Hvorfor kunne Barcelona ikke betale?
I sommeren 2021 havde Messi besluttet, at han var klar til at forpligte sin fremtid til Barcelona, men klubben kunne ikke tilbyde ham en ny kontrakt.
Rapporter har antydet, at han endda var villig til at acceptere en lønnedgang på 50% for at sikre, at han kunne blive hos holdet. Men det kunne heller ikke lade sig gøre på grund af La Ligas FFP-regler og deres strenge krav.
Alle klubber i Spanien har et budgetloft, der stiger eller falder afhængigt af niveauet af gæld, som hver klub har. Da Barcelona tabte 487 millioner euro i 2020/21-sæsonen, blev deres budget den sommer reduceret fra over 600 millioner euro til mindre end 100 millioner euro.
Det betød, at de ikke kunne tilbyde ham en ny aftale. Reglerne i ligaen betød, at Messi ikke bare kunne acceptere en endnu større lønnedgang for at arbejde inden for det nye budget.
I forbindelse med sin afgang afslørede Messi, at hans kontraktkrav aldrig var problemet bag hans afgang. Det hele handlede derimod om La Ligas regler på området.
"Min kontrakt var aldrig problemet. Hvad jeg ved er, at jeg gjorde alt, hvad jeg kunne. Klubben siger, at det ikke kunne lade sig gøre på grund af La Liga. Jeg kan garantere, at jeg gjorde alt, hvad jeg kunne for at blive. Sidste år ville jeg ikke, og det sagde jeg, men i år var det anderledes," sagde han.
Derfor pakkede han sin kuffert og skiftede til PSG. Han blev hos klubben i to år, før han flyttede til USA og tilsluttede sig David Beckham-projektet i Inter Miami.
I en alder af 37 år er tiden ved at løbe ud for Messi, hvorfor det ikke tyder på, at han nogensinde vender tilbage til Barcelona.