Barcelona havde stor frygt omkring Lionel Messi: Så satte Pep Guardiola foden ned

Nyheder
fredag, 18 oktober 2024 kl. 19:11
lionel messi celta vigo
Lionel Messi er uden tvivl en af fodboldens største spillere nogensinde, og han har Pep Guardiola at takke for en del af sin succes.
Denne gang handler det dog ikke om hans præstationer på banen, men om hvordan den nuværende Manchester City-træner reddede den unge argentiner fra et liv med berømmelse og distraktioner.
Efter at have afsluttet sin tid på La Masia, begyndte Messi at etablere sig som en spiller på førsteholdet med et hurtigt voksende ry som potentiel superstjerne. Han debuterede i oktober 2004 under Frank Rijkaard, men da hollænderen forlod klubben i 2008, var Messi allerede blevet en verdensstjerne.
Argentinerens talent blev styrket af samspillet med andre store offensive spillere som Samuel Eto'o, Ludovic Giuly, Eidur Gudjohnsen og naturligvis også Ronaldinho, som dengang var FC Barcelonas største stjerne.
Ronaldinho var en genial spiller på banen, men hans manglende professionalisme udenfor var velkendt. Han levede et liv med masser af fester, som hans berømmelse og rigdom tillod ham, og det skabte disciplinære problemer i Barcelonas omklædningsrum mod slutningen af Rijkaards tid.
I dokumentaren 'Pep Guardiola: Chasing Perfection' fra BBC fortæller det tidligere Barcelona-bestyrelsesmedlem Sala-I-Martin om netop dette.
"Ronaldinho spiller bongotrommer til klokken to om natten hver aften. Alle ved det, alle har mobiltelefoner og tager billeder af ham," sagde han.
"Vi har et disciplinært problem. Ronaldinho bliver ældre, fester hele tiden og forsøger at trække Messi ind i sin livsstil. Hvordan stopper man det? Vi har brug for en sergent - vi har brug for en general."
Barcelona havde brug for en person, der ikke blot kunne få holdet til at præstere på banen, men som også kunne indføre en ny æra af professionalisme - især med en generation af talenter som Messi, Sergio Busquets, Pedro og Bojan Krkic i truppen.
Selvom José Mourinho blev anset for at være den mest sandsynlige kandidat til at føre Barcelona ind i denne nye æra, valgte klubbens ledelse i stedet at forfremme Guardiola fra sin rolle som træner for B-holdet.
Om sommeren gennemførte Guardiola en omfattende kulturel forandring i førsteholdstruppen ved at sende erfarne spillere som Ronaldinho, Deco, Lilian Thuram, Gianluca Zambrotta og Edmílson væk fra klubben.
I deres sted hentede han unge spillere som Gerard Piqué fra Manchester United, Dani Alves fra Sevilla og Alexander Hleb fra Arsenal. Derudover tog han også Busquets med fra La Masia.
At sige farvel til så meget erfaring var en stor risiko for en klub som Barcelona, men Guardiolas første sæson kunne ikke være gået bedre. Han førte holdet til sejr i La Liga, Copa del Rey og Champions League, hvor de besejrede Manchester United 2-0 i Rom med mål af Eto'o og Messi.
I alt vandt Guardiola tre La Liga-titler, to Champions League-trofæer, to Copa del Reys og to VM for klubhold. Messi blev en sand legende i Barcelona ved at score 672 mål i 778 kampe. Af disse mål scorede han 211 i 219 kampe under Guardiola.