Samuel Eto'o frifindes for anklager om matchfixing - men får stor bøde

Nyheder
fredag, 05 juli 2024 kl. 21:25
samuel etoo
Barcelona-legenden Samuel Eto'o er blevet frifundet for alle anklager om matchfixing, men han slipper ikke for en stor bøde.
Samuel Eto'o, der i dag står i spidsen for fodboldforbundet i Cameroun, er blevet frifundet for alle anklager om matchfixing. Til gengæld er han blevet idømt en bøde på lidt over 1,3 millioner kroner af Det Afrikanske Fodboldforbund (CAF).
Det er ikke på grund af anklagerne om matchfixing, at han er blevet idømt den store bøde. Derimod skyldes det hans rolle som brandambassadør for den kontroversielle bookmaker 1XBET.
"Mr. Eto'o stod over for anklager om påstået manipulation af fodboldkampe og overtrædelse af etik- og integritetsprincipper. Disciplinærudvalget besluttede, at der ikke er tilstrækkeligt bevis for at finde Mr. Samuel Eto'o Fils og Mr. Valentin Nkwain skyldige i matchfixing," lød det i en erklæring fra CAF.
"Disciplinærudvalget fandt dog, at Mr. Eto'o alvorligt har overtrådt etik-, integritets- og sportslighedsprincipperne i artikel 2, paragraf 3 i CAF-reglerne ved at underskrive en kontrakt som brandambassadør med firmaet 1XBET i bytte for vederlag og har derfor idømt Mr. Eto'o en bøde på 200.000 dollars."
I foråret 2023 blev Eto'o repræsentant for 1XBET og skrev på sociale medier, at han var en 'stolt ambassadør for 1XBET' og opfordrede sine følgere til at 'forberede sig på spænding med bonusser, ubegrænsede muligheder og en sikker spilleoplevelse'.
FIFA forbyder strengt personer bundet af sit kodeks at deltage i betting- eller gamblingaktiviteter, selvom de underskrev en aftale med Kaizen Gaming-ejede Betano som deres første gambling-sponsor i forbindelse med VM i Qatar i 2022.
Artikel 27 i FIFA's kodeks forbyder fodboldadministratorer at deltage direkte og indirekte i betting og gambling samt at have en indirekte eller direkte interesse.
Det kan kan resultere i en bøde på mindst 100.000 schweizerfranc og en treårig karantæne fra spillet. Ifølge artikel 27.3 i CAF's disciplinære regler, er betting angivet som passiv korruption. Sidste sommer åbnede CAF en undersøgelse af Eto'o efter han blev anklaget for matchfixing.
CAF frikendte ham for matchfixing, men idømte ham stadig en bøde for hans ambassadørrolle for 1XBET, som tidligere på ugen fornyede en aftale med Barcelona, hvor Eto'o betragtes som en legende.
Alle tre ejere af bookmakeren, Sergey Karshkov, Roman Semiokhin og Dmitry Kazorin, er eftersøgt af de russiske myndigheder. Karshkov rapporteredes at være død sidste år i Schweiz.