Stort slag for Barcelona: Taber sag om brud på FFP-regler

Nyheder
søndag, 20 oktober 2024 kl. 13:34
joan laporta 1
FC Barcelona har tabte en sag i Den Internationale Sportsdomstol (CAS), der kan ende med at få store konsekvenser rent FFP-mæssigt for den catalanske klub.
FC Barcelona risikerer at overtræde UEFA's Financial Fair Play-regler for 2023/24- sæsonen efter at have tabt en appel til Den Internationale Sportsdomstol (CAS) vedrørende deres regnskabsaflæggelser.
I deres årlige finansielle rapport for 2023/24 forsøgte Barcelona at inkludere salget af 10% af deres tv-rettigheder over de næste 25 år for 267 millioner euro som ’anden driftsindtægt’, hvilket ville tælle med i deres FFP-situation.
Men UEFA insisterede på, at det skulle klassificeres som ’profit ved afhændelse af materielle aktiver’, hvilket ikke medregnes i FFP-beregningerne.
Barcelona fik en bøde på 500.000 euro for fejlagtig rapportering, men klubbens ledelse udfordrede beslutningen - både bøden og afslaget på at acceptere indkomsten som relevant - i en appel til CAS.
UEFA gik med til at udsætte deres endelige dom over Barcelonas FFP-overholdelse, indtil en beslutning var truffet.
CAS offentliggjorde deres afgørelse fredag og bekræftede, at de havde afvist alle Barcelonas appeller og kritiserede klubben for endda at gå imod deres egne økonomiske eksperters råd, som først påpegede, at indkomsten ikke var relevant.
Ikke alene er bøden blevet fastholdt, men Barcelona er også blevet beskyldt for ’groft at fejlrapportere’ deres økonomi for 2023/24- sæsonen, og klubben står nu over for en stor risiko for at blive straffet for at have brudt FFP-reglerne.
Klubber, der tidligere er blevet fundet skyldige i at overtræde UEFA's FFP-regler, har fået straffe som transferforbud, mens der også har været eksempler på udelukkelse fra europæiske turneringer for visse overtrædelser.
CAS' afgørelse er afgørende for klubber over hele Europa, da den advarer om, at salg af klubaktiver ikke kan bruges i FFP-opgørelser.
Chelsea blev tidligere i år kritiseret for at have solgt to klubhoteller til en anden gren af deres ejergruppe for at opfylde Premier Leagues såkaldte Profit & Sustainability-regler.
En sådan handel var acceptabel nationalt, men det er ikke sikkert, at det vil blive godkendt under fremtidige FFP-afgørelser. Det betyder, at den engelske klub reelt set kan ende med at stå i samme situation som Barcelona på et tidspunkt.